Vanha kunnon mölkky

Kesä on alkanut! Tämä tarkoittaa väistämättä sitä, että mölkkyä pelataan suomalaisilla mökeillä ympäri maan. Tämä alunperin päijät-hämeeläinen seurapeli huokuu suomalaisuutta sen puisilla kalikoilla ja pelin aikaansaamalla tunnelmalla. Monelle tulee varmasti yllätyksenä, että peli on levinnyt ympäri Eurooppaa ja sen maailmanmestaruudesta kilpaillaan vuonna 2019 Ranskassa. Pitkälle ollaan siis päästy. Oletko sinä jo ehtinyt pelaamaan tätä hauskaa peliä? Jos et, niin tässä säännöt ja hieman tietoa tästä joka kesän mökkipelistä.

Mistä mölkky on lähtöisin?

Mölkky kehitettiin alunperin Lahdessa, yhdessä Päijät-Hämeen koulutuskonsernin yksiköistä. Peli perustuu jo vuosisatoja vanhaan Kyykkä-peliin. Se on siis yksi suomalaisten omista ylpeydenkohteista. Peli rekisteröitiin vuonna 1998 ja sen tavaramerkin omistaa nykyään Tactic Games Oy. Peliä ei suinkaan pelata vain Suomessa, vaan se on erittäin suosittu Pohjoismaissa ja sen maailmanmestaruudesta on kisattu jo 15 vuoden ajan, vuodesta 2004. Vuoden 2018 Mölkyn maailmanmestaruuden voitti suomalainen joukkue. Toiseksi sijoittui Viro. Suomi sai myös kolmannen sijan.Mölkky valmistetaan laadukkaasta koivusta ja se on ekologinen peli. Puu on turvallinen materiaali ja peliä voivatkin pelata minkäikäiset pelaajat tahansa. Puuta on yleisestikin pidetty yhtenä parhaista peli- tai lelumateriaaleista, sillä se ei luonnollisestikaan sisällä samoja kemikaaleja kuin esimerkiksi muovi. Mölkky sopii siis hyvin tähän päivään, kun ympäristöasiat ovat tärkeitä ja maailman puhtauteen ja muovin vähentämiseen kiinnitetään huomiota. Peli on itseasiassa kautta aikojen valmistettu puusta, vaikka se alunperin valmistettiinkin ylijäämämateriaaleista. Sorvatessa jäi juuri sopivanmuotoisia ylijäämäkappaleita, joita käytettiin pelin valmistuksessa. Kädentaidot omaava rakentaa helposti oman Mölkyn, sillä sen tekemiseen ei vaadita kuin puuta, saha ja tussi, jolla pistemäärät merkataan.

Säännöt

Säännöt

Mölkyssä pelaajien tavoitteena on saada heittokapulaa heittämällä 50 pistettä. Mölkyn keiloihin on merkitty numerot, joista pisteet lasketaan. Pelin kulku menee niin, että jokainen heittää vuorollaan heittokapulan kohti keiloja. Keilat on asetettu maahan ohjeen mukaisesti, tiiviisti toistensa viereen. Heittomatka on noin 3-4 metriä. Ensimmäinen heittäjä arvotaan. Kaatuneiden keilojen pisteet lasketaan ja ne merkitään ylös pistevihkoon tai paperille. Keilat eivät saa nojata toisiinsa tai heittokapulaan. Vain kokonaan kaatuneet keilat lasketaan.Pelaajat toimivat kirjurina vuorotellen. Pisteiden lasku tapahtuu niin, että yhden keilan kaatuessa lasketaan siihen merkitty pistemäärä, mutta mikäli keiloja kaatuu useampi, lasketaan pisteiksi vain kaatuneiden keilojen lukumäärä. Keilat nostetaan pystyyn ja on seuraavan heittäjän vuoro. Heittäminen tapahtuu aina alakautta. Mikäli joku pelaajista ei saa pisteitä kolmena peräkkäisenä heittovuorona, joutuu hän pois pelistä ja hänestä tulee pelin kirjuri. Peli loppuu, kun yksi pelaaja on saanut 50 pistettä. Jos tämä pistemäärä ylittyy, vähennetään pisteet 25:een.

Oheistuotteet

Kuten kaikkien muidenkin tuotteiden kanssa, oheistuotteita kehitellään fanien iloksi. Mölkky on niin suosittu peli, ettei se ole poikkeus. Mölkkyyn myydään lisävarusteena heittokapuloita, mikäli pelaaja haluaa käyttää omaa henkilökohtaista kapulaa yhteisen sijaan. Saatavilla on myös maahan laitettava heittokaari, joka toimii heittoviivana. Näin kaikki heittävät varmasti samasta kohdasta, sillä esimerkiksi nurmikolle on vaikea piirtää viivaa. Lisäksi Mölkystä on olemassa Muumi-versio, jossa keiloja koristavat hattivatit. Löytyypä markkinoilta myös taskukokoinen versio. Mölkystä on olemassa myös mobiilisovellus, joka toimii useimmilla älylaitteilla.Mölkyn sekä sen oheistuotteita voi ostaa Mölkyn virallisesta Mölkkyshopista. Sieltä löydät kaikki Mölkkyyn liittyvät tuotteet, kuten pistevihot, heittokaaret ja jopa pelimaskotit ja t-paidat. Ulkopeleistä pitävät voivat lisäksi tilata muitakin ulkopelejä. Tekeminen ei tule loppumaan ja kesäksi riittää varmasti tekemistä Tacticin pelien parissa!