Suomalaiset pärjäävät keilailussa, mutta mediakiinnostus on vähäistä

Suomessa amerikkalaisten kehittämä keilailutyyli yleistyi 1920-luvulla, kun Ruotsissa aiemmin suosiota saavuttanut laji kulkeutui Helsinkiin. Tuolloin avattiin myös ensimmäinen keilahalli ja Helsinkiin perustettiin Bowlingliitto. Suomen Keilailuliitto perustettiin vuonna 1939. Ensimmäiset keilailun MM-kisat käytiin Helsingissä Ruusulan keilahallissa vuonna 1954. Kisoihin osallistui keilaajia seitsemästä eri maasta, mutta kultamitalipaikat jakoivat Suomi ja Ruotsi.

Suomi on osallistunut aktiivisesti keilailun kansainvälisiin kilpailuihin ja saavuttanut tasaisesti menestystä. Erityisesti 2000-luvulla suomalaiset keilaajat ovat menestyneet maailmalla mainiosti ja tuoneet kotiin aikuisten arvokisoista ainakin 30 mitalia. Suomen keilailuhistorian kuuluisimpiin pelaajiin kuuluvat Mika Koivuniemi ja Osku Palermaa ovat luoneet uraa myös Yhdysvalloissa PBA-kiertueella.

Mika Koivuniemellä on takanaan pitkä ammattilaisura

Tamperelainen Mika Koivuniemi kuuluu ehdottomasti suomalaisiin keilaajalegendoihin. Vuonna 1967 syntynyt Koivuniemi on ehtinyt urallaan saavuttaa henkilökohtaisen maailmanmestaruuden vuonna 1991 Singaporessa sekä Euroopan cup -voiton vuonna 1995. Helsinkiläistä Tornados-keilaseuraa edustava Koivuniemi on menestynyt myös joukkuekeilaajana. Joukkuekilpailuiden osalta Koivuniemen saavutuksiin kuuluvat mm. maailmancupin ja Euroopan cupin voitot. Koivuniemi on voittanut SM-liigan kultamitalin vuosina 1988-1990 sekä henkilökohtaisen Suomen mestaruuden vuosina 1992, 1994 ja 1995.

Siviilityössään sähköasentajana Koivuniemi jatkoi vuoteen 1990, mutta siirtyi sitten asteittain ammattimaisemmaksi keilaajaksi. Hänen virallinen ammattilaisuransa keilaajan ajoittui vuosille 1999-2015. Tuolloin hän keilasi aktiivisesti mm. PBA eli Professional Bowlers Association -kiertueella yhteensä 15 turnauksen ajan. Näistä turnauksista kolme Major-turnauksia. Koivuniemi osallistui ABC Masters -turnaukseen vuonna 2000, US Open -turnaukseen vuonna 2001 ja Tournament of Championsiin vuonna 2011. Näiden lisäksi Koivuniemellä on nimissään viisi PBA:n kansallisen tason turnausvoittoa. Koivuniemi on ensimmäinen eurooppalainen, joka on onnistunut voittamaan vaativan Japan Cup -turnauksen. Turnauksessa pelaavat mm. parhaat PBA-ammattilaiset.

Osku Palermaa tunnetaan voitoistaan ja heittotyylistään

Osku Palermaa edustaa nuoremman polven menestyskeilaajia. Vuonna 1983 syntynyt Palermaa aloitti harrastuksen jo kolmevuotiaana. Vuonna 2006 hänet valittiin vuoden keilaajaksi. Palermaa on tullut tunnetuksi menestyksensä lisäksi omaperäisestä heittotyylistään, sillä hän lähettää keilapallon matkaan kahdella kädellä. Urallaan Palermaa on tähän mennessä pelannut 52 täydellistä peliä, eli heittänyt jokaisen kierroksen ensimmäisellä heitolla kaadon. Viisi näistä peleistä on ollut PBA Tourin tapahtumia, joissa tunnetusti pelaajilla on niskassaan kovat paineet.

Vuonna 2004 Palermaa voitti joukkuekilpailussa Euroopan Cupissa kultaa. Vuonna 2006 hän menestyi arvokisoissa ennennäkemättömän hyvin, voittaen samana vuonna Suomen mestaruuden ja maailmancupin sekä saavuttaen pronssia World Ranking Masters -kilpailussa sekä joukkueiden MM-kilpailussa. Vuonna 2007 Palermaa voitti kultaa All Events -kilpailussa. Vuodesta 2008 alkaen Palermaa on ollut Euroopan joukkueen kapteeni Weber cupissa.

Suomen keilailun tulevaisuus mietityttää

Mediassa keilaajia mainitaan kuitenkin harvoin. Olympiakisoihinkaan ei ole asiaa ainakaan ennen vuotta 2024. Suomessa käydäänkin aktiivista keskustelua siitä, miten lajista saataisiin kiinnostavampi seurata ja miten uusia nuoria saataisiin houkuteltua keilailun pariin, jotta menestystä voitaisiin odottaa myös tulevaisuudessa.

Toisaalta Suomessa kasvaa erittäin lupaavia nuoria keilaajia, kuten saatiin nähdä tänä kesänä Tulevaisuuden ryhmän valintaleirillä. Leirille osallistui kolmekymmentä 11-15 vuotiasta keilailulupausta, joista 20 valittiin juniorien valmennusryhmään. Uskoa tulevaisuuden menestykseen tuovat myös tämän vuoden keilailun Suomen mestarit, naisten mestaruuden voittanut 17-vuotias helsinkiläinen Elice Piksilä sekä miesten mestaruuden nimiinsä napannut 18-vuotias kouvolalainen Niko Oksanen.

Piksilä on kaikkien aikojen nuorin naisten Suomen mestaruuden voittanut keilaaja. Hän iloitsi voitostaan ja kertoi, että tunnelma oli kilpailun jälkeen helpottunut. Piksilä totesi uskoneensa mahdollisuuksiinsa, mutta ei halunnut nostattaa odotuksia liikaa ja yritti vain keskittyä omaan heittoonsa. Taktiikka toimi ja nuoresta lupauksesta tullaan varmasti kuulemaan jatkossakin.