Sulkapallo Suomessa

Sulkapallo on monelle suomalaiselle varmasti tuttu peli. Sulkapalloa sai alkunsa Englannissa luvun 1800 jälkeen. Pohjoismaihin sulkapallo levisi ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Laajemmin lajia ruvettiin harrastamaan 1940 jälkeen ja tästä lähtien siitä tulikin tärkeä seurapeli suomalaisten keskuudessa. Ensimmäinen sulkapalloliitto perustettiin vuonna 1954 ja vuoden 1980 jälkeen sulkapallo vei voittonsa jopa tenniksen ohi suomalaisten suosiossa. Liikuntatutkimuksen mukaan suomessa oli vuosina 2009 ja 2010 173 000, joka on huomattavasti enemmän kuin tenniksen, pöytätenniksen ja squashin harrastajamäärät yhteensä. Sulkapallo on monelle seurustelu peli, jonka aikana tavataan ystäviä ja perhettä. Joskus jopa ensitreffeillä, deitti viedään pelaamaan sulkapalloa. Sulkapallon pelaamisen osaamisesta ei nimittäin ole kysymysmerkkejä, nimittäin sulkapallo telinehän on osa suomalaista kesämökki varustusta ja sen pelaaminen aloitetaan jo pienenä kesämökki reissuilla serkkujen kanssa. Sulkapallo ei myöskään ole suomessa erityisen kallis laji, eikä siihen tarvita muita varusteta kuin maila ja sulkapallo. Tämä tekee harrastamisesta vieläkin helpompaa ja mahdollistaa sen harrastamisen jokaiselle. Kesäisin on myös monissa paikoissa ilmaisia sulkapallokenttiä, joten ei sulkapallon kenttävuokrauksestakaan tarvitse pulittaa mitään. Sulkapalloa voi pelata, joko kahdestaan tai nelistään kaveriporukan kanssa. Pääpiirteenä pelissä on saada pallo verkon yli toiselle puolelle, koskettamatta maata. Pisteet kertyy siitä kun vastustaja ei saa lyötyä palloa takaisin toiselle puolelle. Sulkapallossa pitääkin tästä syytä olla hyvä tarkkaavaisuus kyky, jotta mailan saa osumaan sulkapalloon. Peliä pelataan kaikissa luokissa 21 pisteeseen asti ja pelin voittoon tarvitaan 2 voitettua erää. Täältä pääset vielä katsomaan säännöt.Sulkapallo on hauska seurapeli, jota jaksetaan pelata vuodesta toiseen. Sulkapallo on erittäin helppo laji aloittaa, eikä sen aloitukseen tarvita minkäänlaista erityistä vaivannäköä. Sulkapallon aloitukseen käytännössä tarvitsee vain omat jalat, joilla pääsee paikan päälle paikalliseen sulkapallo keskukseen. Sulkapallokeskuksesta saa sitten vuokrattua sulkapallot ja mailat, joten itse ei tarvitse tuoda mitään muuta kuin sisäpelikengät ja pelikumppanin. Pelikumppaninkin yleensä saa paikanpäältä, jossei omasta takaa sellaista löydy. Yleensä jokaisen kaupungin sulkapallo liitto järjestää yhteisiä sulkapallon pelausiltoja, jolloin pelikaveri on jo valmiiksi paikalla liiton takaa. Sulkapallon hauskuuden myös pitää sisällään se, että halutessaan sitä voi pelata ilman minkäänlaista liittoa juuri silloin kuin huvittaa. Tämä ei ole joukkuepeli, kuten jalkapallo jossa on tärkeää olla paikalla täsmällisinä treeniaikoina, vaan pelaamaan voi mennä silloin kun itsestä siltä tuntuu. Toisin sanoen lajiin ei tarvitse sitoutua millään tasolla ja tämä tekee lajista miellyttävän. Tietenkin, jos sulkapalloa haluaa pelata todenteolla, järjestää paikallinen sulkapallo joukkue tai liitto pakollisia harrastuksia joihin pitää osallistua. Tämä on kuitenkin vain silloin, kun haluaa harrastaa sulkapalloa hieman totisemmin kilpailutasolla.

Sulkapallon terveys vaikutukset

Sulkapallo on myös mitä mainioin terveysliikuntalaji, joka on vieläkin edistänyt lajin suosiota. Sulkapallossa pelaaja vaihtelee liikkeitä ja asentoja vauhdikkaasti ja tasaiseen tahtiin. Pistepelinä yksi peli myös usein kestää noin 20 – 60 minuuttia, mikä tekee siitä erityisen hyvän fyysisen rasituksen, joka taas kohdistuu aerobiseen ja anaerobiseen energiantuotantoon. Peliajasta noin 30% on aerobista rasitusta, jolla taas on hyvät vaikutukset terveyteen ja ihmisen yleiskuntoon. Vaihtelu sulkapallossa taas edistää kestävyyttä, tasapainoa ja tila-aika-hamotusta, joista on hyötyä taas monessa muussa lajissa. Sulkapallo siis edistää fyysistä kuntoa, joka myös vaikuttaa ihmiset psyykkiseen hyvinvointiin. Mitä paremmin ihminen voi psyykkisesti, sitä onnellisempi elämä yleensä on ja tähän paras lääke on aina säännöllinen liikunta. Sulkapallo on erittäin hyvä laji tähän, monipuolisuutensa vuoksi. Sulkapallossa myös tapaturmien riski on paljon pienempi, kuin muissa liikuntalajeissa.

Sulkapallon terveys vaikutukset