Rennon tunnelman hohtokeilaus

Keilailu on varmasti lähes jokaiselle meistä enemmän tai vähemmän tuttu urheilulaji. Moni on saanut lajiin ensikosketuksen ehkä koulun liikuntatunnilla lajitutustumisessa, tai vaikka kaverin järjestämillä syntymäpäiväjuhlilla. Tiivistetysti selitettynä lajin tarkoituksena on laittaa pallo vierimään rataa pitkin, ja pallon tulisi kaataa mahdollisimman monta keilaa.

Keilailun historiaa tarkemmin tarkastellessa voidaan todeta, että se on yksi maailman vanhimmista urheilulajeista. Tutkijat ovat löytäneet ensimmäisiä merkkejä keilailun tyyppisestä lajista jo muinaisista egyptiläisistä kaiverruksista, joiden arvellaan olevan yli 5000 vuotta vanhoja. Myös Saksasta on löydetty ainakin 1700 vuotta vanhoja todisteita keilailun tyyppisestä harrastuksesta. Tuolloin uskottiin, että kivien vierittäminen keiloja kohti puhdistaa ihmisen sielun synneistä. Nykyään keilailua on mahdollista harrastaa leikkimielisistä kisoista aina maailmanmestaruustason kisoihin asti. Tavoitteena on, että tulevina vuosina laji pääsisi myös olympialaisiin asti. Tähän mennessä keilailu on ollut olympialaisissa mukana vain kerran, ja silloinkin ainoastaan näytöslajina.

Vaikka tavallinen keilailu ei varsinaisesti urheilulajina kiinnostaisi, kannattaa tutustua tarkemmin hohtokeilauksen mukaansatempaavaan maailmaan. Hohtokeilauksen ideana ei ole kilpailla veren maku suussa, vaan se on kehitetty rennoksi ja mukavaksi ajanviettotavaksi. Lajiin on helppo päästä mukaan, ja se sopiikin kaiken ikäisille ja tasoisille. Hohtokeilaukseen kuuluva tunnelma luodaan valaisemalla muuten hämärä tila säihkyvillä hohtovaloilla. Myös menevällä musiikilla on tärkeä merkitys rennon ja viihdyttävän tunnelman luomiseksi. Useissa paikoissa hohtokeilausratojen ohesta löytyy myös muita viihtyvyyttä lisääviä palveluita, kuten baaritiski tai kahvila.

Aloittelijan opas hohtokeilaukseen

Hohtokeilausta on helppoa ja miellyttävää lähteä testaamaan, vaikka tavallisesta keilailusta ei olisikaan kokemusta. Varsinkin isommilla paikkakunnilla ja suosittujen lomakohteiden läheisyydessä on yleensä tarjolla tällaisia aktiviteetteja. Myös pienemmiltä paikkakunnilta löytyy yhä useammin hohtokeilausmahdollisuuksia.

Keilaradalla tulee turvallisuussyistä käyttää siihen tarkoitettuja keilakenkiä, sillä keilaradat ovat liukkaita. Omia keilakenkiä ei kuitenkaan tarvitse lähteä ostamaan lajia kokeillakseen, sillä lähes poikkeuksetta kengät on mahdollista vuokrata tätä varten. Kenkävuokra maksaa yleensä korkeintaan muutaman euron. Omaa keilapalloa ei myöskään tarvitse ostaa, sillä keilapallot kuuluvat yleensä ratavuokran hintaan. Saatavilla on eri painoisia keilapalloja, ja henkilökunnalta kannattaakin kysyä apua sopivan painoisen pallon valitsemiseen.

Lajia on mahdollista kokeilla niin yhdessä kuin yksin. Ratavuokra veloitetaan yleensä vuokrattujen keilaratojen määrän sekä tuntihinnan mukaisesti. Yksin tai hyvin pienellä porukalla keilatessa yksi rata yleensä riittää, mutta isomman porukan kannattaa vuokrata useampi keilarata tai mahdollisesti koko tila omaan käyttöönsä. Joissain paikoissa hohtokeilausta järjestetään vakiona tiettyinä viikonpäivinä ja kellonaikoina. Viikonloppuiltoina ikäraja on yleensä 18 vuotta. Hohtokeilausradat tulee yleensä varata etukäteen käyttöönsä netin kautta tai puhelimitse.

Hohtokeilaus ja juhlien järjestäminen

Hohtokeilaus ja juhlien järjestäminen

Hohtokeilaustilat on usein mahdollista vuokrata isommalle porukalle yksityiskäyttöön erilaisia juhlia ja illanistujaisia varten. Moni yritys tarjoaa räätälöityjä paketteja niin syntymäpäiviä, polttareita, pikkujouluja kuin muitakin juhlia ja tilaisuuksia varten. Hohtokeilausratojen oheen on usein mahdollista vuokrata esimerkiksi kokoustiloja, joten tämä on loistava tapa järjestää vaikka firman illanviettoja. Erityismaininnan ansaitsee Space Bowling & Billiards, joka tarjoaa Suomen suosituimmat ja nykyaikaisimmat hohtokeilaustilat. He tarjoavat hohtokeilausmahdollisuuksia neljässä eri maakunnassa. Tilat on valaistu tyylikkäällä ultraviolettivalaistuksella avaruusteeman mukaisesti, ja keilaratojen yhteydestä löytyy myös avaruusbaari.

Tällä hetkellä hohtokeilausta tarjoavat paikat saattavat olla valitettavasti suljettuina pahentuneen koronavirustilanteen vuoksi. Varauksia on kuitenkin useimmissa tapauksissa mahdollista tehdä useiden kuukausien päähän, jolloin epidemiatilanne toivottavasti näyttää jo valoisammalta. Näinä vaikeina poikkeusaikoina olisi erityisen tärkeää tukea varsinkin pienempiä yrityksiä. Mikäli hohtokeilaus kiinnostaa, voit tarjota oman panoksesi yritysten tukemiseen varaamalla esimerkiksi asuinpaikkakunnallasi sijaitsevat hohtokeilaustilat käyttöösi myöhempään ajankohtaan, tulevien kuukausien päähän.