Kiekonheitto

Kiekonheittoa harrastettiin jo Antiikin Kreikan aikana. Se on yksi kauiten säilyneistä yleisurheilulajeista, jota harrastetaan edelleen lähes alkuperäisessä muodossaan. Siinä heitetään tarkoin muotoiltua kiekkoa, jonka koko vaihtelee miesten ja naisten heittämänä. Tarkoituksena on heittää kiekko mahdollisimman kauas. Kiekonheitto on suosittu yleisurheilulaji maailmassa ja se on kuulunut olympialaisiin aina sen alkuajoista lähtien.

Lyhyt historia ja säännöt

Kiekonheiton historia ulottuu todella kauas. Siitä on löydetty viitteitä niinkin kaukaa kuin 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Nykyäänkin tunnettu veistos Diskobolos oli kreikkalaisen Myronin veistämä. Alkuperäinen veistos on aikanaan kadonnut, mutta siitä on tehty lukuisia kopioita ja se on yksi historian merkittävimmistä veistoksista. Diskobolos kuvaa kiekonheittäjää, joka seisoo alasti valmiina heittämään kiekon ja katse tiiviisti kiekossa.

Myös kreikkalaisten jumalien kerrotaan heittäneen kiekkoa. Apollon oli rakastunut nuoreen Hyakinthokseen. He kilpailivat kiekonheitossa ja Apollon halusi tehdä vaikutuksen nuoreen rakastajaansa. Hän heitti kiekon ilmaan kaikella voimallaan ja Hyakinthos halusi myös näyttää taitonsa Apollonille ottamalla kiekon kiinni. Kiekko osui kuitenkin häneen niin suurella voimalla, että se tappoi nuoren Hyakinthoksen.

Kiekonheitto vaatii melko paljon harjoittelua ja kokemusta. Heittäjän ruumiinrakenne vaikuttaa yllättävän paljon kiekon kulkuun. Kiekonheittäjät ovat yleensä pitkiä ja heidän sylivälinsä on melko suuri. Tämä mahdollistaa parhaan tuloksen kiekonheitolle. Heittäjän on myös oltava voimakas, nopea ja ketterä. Kiekon lentorataa ja voimakkuutta on erittäin vaikea hallita. Ei ole lainkaan harvinaista, että parhaimmat kiekonheittäjät ovat yli 30-vuotiaita iältään.

Lyhyt historia ja säännöt

Kiekon heittämiseen tarvitaan hyvin hallittua tekniikkaa. Vaaditaan vuosien harjoittelu ja kokemus, jotta kiekonheitossa päästään parhaisiin tuloksiin. Laji vaatii paljon määrätietoista harjoittelua ja äärimmäistä keskittymistä. Kenenkään ei kannata olettaa tulevansa mestariksi muutaman vuoden harjoittelulla, vaan lajin oppiminen vaatii paljon kärsivällisyyttä. Kiekonheitto on yksi teknisimmistä lajeista maailmassa ja kuten jo Antiikin Kreikassa, myös nykyään sen mestarit ovat arvostettuja yleisurheilupiireissä.

Heitto tapahtuu betoniringistä, jonka halkaisija on 2,5 metriä. Kentälle on valmiiksi määritelty sektori, jonka sisäpuolelle kiekon pitää tippua. Heittoringissä kuuluu pysyä niin kauan, kunnes kiekko on koskettanut maata. Periaatteessa tyyli on vapaa, mutta moni kiekonheittäjä pyörähtää noin yksi ja puoli kierrosta ennen heittoa. Voima lähtee koko kehosta ja lajissa vaaditaankin erittäin hyvää lihasten hallintaa.

Heiton pituus mitataan betoniringin etureunasta ja lasketaan siihen kohtaan, johon kiekko on pudonnut. Yleensä kilpailijat saavat kuusi yritystä ja näistä valitaan paras hyväksytty heitto. Kiekon koko määräytyy heittäjän mukaan. Miesten kiekko on halkaisijaltaan 220 millimetriä ja painaa kaksi kiloa. Naisten kiekko on halkaisijaltaan 182 millimetriä ja painaa yhden kilon. Nuorten poikien ja tyttöjen kiekot ovat myös erikokoisia. Itse kiekko on yleensä puuta ja keskusta on metallia, jonka avulla saadaan kiekolle oikea paino.

Ennätyksiä

Kiekonheiton maailmanennätys on kaikkien aikojen miesten yleisurheilun pitkäikäisin ennätys. Sitä pitää saksalainen Jürgen Schult vuodelta 1986 ja se on pituudeltaan 74,08 metriä. Suurin osa 25:n parhaan heiton joukkoon kuuluvista ennätyksistä on heitetty jo ennen 1990-lukua. Koska laji on pysynyt aina samana, myös ennätysten rikkominen ei ole yhtä helppoa kuin toisissa lajeissa voi olla.

Kiekonheitto on myös siitä ainutlaatuinen laji, että se kuuluu ainoihin yleisurheilulajeihin, joissa naisten maailmanennätys on parempi kuin miesten. Saksalainen Gabriele Reinschin pitämä ennätys on 76,8 metriä ja se on vuodelta 1988. Kaikkien aikojen kokonaistuloksia katsottaessa sekä Yhdysvallat että Saksa ovat menestyneet lajissa kaikkein parhaiten. Suomi on myös osoittanut melko hyvää menestystä eri arvokilpailuissa ympäri maailmaa.