Keilaus kautta aikojen

Keilaus on tarkkuus heittoihin perustuva urheilulaji, jota pelataan paljon harrastaja tasolla varsinkin Amerikassa ja Englannissa. Lajin eri muodot tapahtuvat joko sisätiloihin rakennetuilla hyvin luistavilla radoilla, tai laakeilla nurmikko kentillä. Peli välineinä toimivat eri kokoiset pallot ja keilat, lajin säännöistä riippuen.

Keilauksella on lajina pitkä ja värikäs historia, ja ensimmäiset sen pelaamiseen osoittavat antropologiset todistusaineistot ovat 3200 eKr. kaivetuista haudoista. Roomalaisten sotilaiden uskotaan myös pelanneen keilauksen kaltaista peliä, ja varhaisimmat pallot olivat heinällä täytettyjä nahka pusseja, ja myöhemmin ne valmistettiin posliinista. Saksassa keilailun tyyppiset pallopelit olivat suosittuja 300-luvulla, ja niillä oli myös rituaalisia tarkoituksia. Pelaajat puhdistivat itsensä tekemistään synneistä heittämällä keiloja kivellä.

Kohti nykyaikaa

Ensimmäiset sisä keilahallit ilmaantuivat Lontooseen 1455, jolloin kekseliäät yrittäjät laittoivat keilaratojen päälle, houkutellakseen asiakkaita ympäri vuoden. LAjista muodostui niin suosittua puuhaa, että hallitus joutui jopa rajoittamaan lajin parissa tapahtuvaa vedonlyöntiä. Lopulta siitä kehittyi ylimystön peli 1500-luvulla, jolloin Henry VIII kielsi pelin lailla alempien luokkien keskuudessa. Vuoden 1541 laki salli työläisten pelit vain ja ainoastaan joulun tienoilla, ja silloinkin vain heidän työnantajiensa ollessa paikalla. Pelit lähtivät haarautumaan useiksi eri lajeiksi, ja vaikka keilojen kaataminen palloilla oli peleistä ehdottomasti suosituin, aktiiviset kilpailijat kävivät myös muiden esineiden kaadon kimppuun. Pelityylejä on myös ollut monen muotoisia kautta historian. Edelleen tänä päivänä Skotlannissa pelataan variaatiota jossa pelaaja seisoo selkä keiloihin päin, ja heitettyään pallon jlkojensa välistä niiden suuntaan, kaatuu vatsalleen ja liukuu rataa alaspäin.

Kymmenen keilan kaatoon perustuva laji, jonka useimmat nykypäivänä tunnistavat oikeaksi keilaukseksi, kehittyi 1800-luvun loppupuolella Amerikassa. Lajin esi-isät olivat saapuneet mantereelle Euroopasta emigroituneiden siirtolaisten mukana. Lajin säännöt ja siinä käytettävät välineet vaihtelivat sen mukaan missä maanosassa peliä pelattiin, kunnes New Yorkilainen ravintoloitsija Joe Thum kokosi lajin harrastajat yhteen kotikaupungissaan yhdeksäs syyskuuta 1895. Kongressin tuloksena pelin muoto standardisointiin.Pelin alkuaikoina ottelut olivat virallisesti vain ja ainoastaan miehille, ja naisten liiga otettiin mukaan vasta vuonna 1917. Tämä siitä huolimatta että naiset olivat olleet aktiivisia pelaajia kautta keilauksen historian.

Keilaus välineiden kehitys

Keilauksen pelivälineet ovat kokeneet muutoksia kautta lajin historian. Alkuaikoina pallot valmistettiin kovasta puu materiaalista, kunnes 1905 ensimmäinen kumipallo, Evertrue, saapui markkinoille. Tämä kehittyi seuraavalla vuosikymmenellä kovaksi Mineralite palloksi, ja 50-luvulla vallalle tulivat polyurethane pallot. Pallojen nopeuteen ja luotettavuuteen vaikutti päällys materiaalin kehittyminen. Nykyaikaiset resiini päällysteiset pallot saapuivat markkinoille 90-luvulla. Palojen tarkkuuteen on vaikuttanut myös niiden sisällä olevien painojen painojen kehittyminen. Nämä kehitykset antavat pelaajille mahdollisen muuttaa peli tekniikkansa erityyppisten pallojen valinnalla. Päällisin puolin puiset keilat ovat pysyneet hyvin samantyyppisiä kautta vuosisatojen, mutta niidenkin koko, paino ja koostumus on todellisuudessa vaihdellut lajien kehittyessä. Automaattinen keilojen radalle laskemiseen käytettävä kone yleistyi maailman keilaradoilla 1952, jolloin ruoka ja tupakkateollisuuden koneistoon erikoistunut American Machine and Foundry yhtiö osti Gottfried Schmidtin kehittämän koneiston patentit. Tämä aikaansai koneiston massatuotannon. Ennen ratojen koneistusta keilojen nostaminen oli ollut keila poikien hommaa.

Keilaus välineiden kehitys

Amerikassa keilauksen suosioon vaikutti suuresti NBC kanavan päätös näyttää keilauksen mestaruus otteluita televisiossa. Useat suositut lajiin perustuvat ohjelmat seurasivat, ja pian sekä perheet että maan nuoriso viettivät iltojaan paikallisilla keilaradoilla. Tänä päivänä keilausta harrastaa jopa 95 miljoonaa ihmistä ympäri maailman, ja sitä valvoo kansainvälisesti World Bowling -järjestö. Keilaus on monipuolinen laji, jota voi harrastaa joko tosissaan urheiluna, tai ihan vaan rennosti illanvieton ohessa.