Keilailun historia alkaa jo ennen ajanlaskun alkua

Keilailu on yksi maailman vanhimmista urheilulajeista, sillä sitä harrastettiin jo muinaisessa Egyptissä 3 200 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Vaikka välineet olivat tietenkin toiset, on kyseessä hämmentävän tunnistettavasti sama peli. Lisäksi todisteita keilailuharrastuksesta on löydetty esimerkiksi Saksasta vuodelta 300. Tuolloin kyse oli kivien vierittämisestä keiloja kohti, mutta periaate täysin sama. Euroopassa keilailun uskotaan liittyneen 500-luvun alussa kristittyjen uskonnollisiin menoihin. Papit kannustivat seurakuntalaisia heittämään kivillä keiloja. Keilojen kaatuminen oli hyvä merkki ja johti synninpäästöön. Jo keskiajalla keilailu oli kuitenkin jo puhdasta ajanvietettä ja kiven sijasta heittovälineenä käytettiin puista palloa.

Nykyään keilailu tapahtuu perinteisesti halleissa, mutta historiassa keilailu toimi mainiosti myös ulkolajina. Maailman vanhimman keilapaikan väitetään löytyvän Englannin Southamptonista. Kyseessä on ulkokeilailurata, jonka nurmikolla on mitä ilmeisimmin keilattu ainakin vuodesta 1299 lähtien. Vielä vuonna 1810 maalaukset näyttävät englantilaisia keilaamassa ulkona. Vuonna 1840 New Yorkissa avattiin tiettävästi maailman ensimmäinen sisäkeilailuhalli, Knickerbocker Alleys.

Kuninkaan kieltämä aktiviteetti

Tarkasti ei tiedetä, mihin juuri kymmenen keilan muodostelman käyttäminen perustuu. Useissa lähteissä tämän tavan kerrotaan saaneen alkunsa Yhdysvalloissa, mutta toisaalta n. vuodelta 1810 olevissa maalauksissa myös englantilaiset pelaavat kymmenellä keilalla, vaikka yhdeksän keilan muodostelma olikin suositumpi. Keilailu mainitaan ensimmäisen kerran historiallisissa kirjoituksissa osana Englannin kuninkaan Edward III:n julistusta, jossa hän kieltää sotajoukoiltaan pelin harrastamisen. Kuninkaan mielestä peli vei liiaksi sotilaiden huomiota tärkeämmistä aiheista, kuten jousiammunnan opettelusta.

Englannin kuninkaita on keilailu kiinnostanut aiemminkin. Englannin kuningas Henry VIII oli vuonna 1511 innokas keilaaja, mutta ei voinut sietää sitä, että harrastaisi samaa lajia köyhien kanssa. Hän kielsi keilailun alemmilta yhteiskuntaluokilta ja rakennutti useita yksityisiä, rikkaille tarkoitettuja keilaratoja. Kuninkaan kiellot eivät kuitenkaan kitkeneet pelin harrastamista, sillä keilailua oli mahdollista pelata hyvinkin yksinkertaisilla välineillä.

Toinen innokas keilaaja historiallisten hahmojen joukossa oli Martin Luther. Keilojen määrää ei ollut peleissä ennen tätä tarkasti sovittu, vaan se vaihteli kolmen ja seitsemäntoista välillä. Martin Luther vakiinnutti keilojen määrän yhdeksään. Hän rakennutti lapsilleen keilaradan kotinsa viereen ja pelasi radalla toisinaan itsekin.

Pelin lopullinen muoto tuli sääntöjen kiertämisen seurauksena

Keilaus yleistyi nopeasti kaikkialla Euroopassa ja siitä nähtiin useita keskenään hieman erilaisia versioita. Englantilaisten lisäksi oman versionsa kehittivät ainakin tanskalaiset ja saksalaiset. Euroopasta laji levisi saksalaisten myös Yhdysvaltoihin, jossa se saavutti yhtä lailla suosiota. Saksalaiset perustivat Yhdysvaltoihin mantereen ensimmäiset keilausseurat Amerikan sisällissodan jälkeen 1600-luvulla.

Peli kiellettiin hetkeksi Yhdysvalloissa 1830-luvulla kun siihen alettiin liittää vedonlyöntiä. Tuolloin pelaajat keksivät kiertää kieltoa pelaamalla kymmenellä keilalla yhdeksän sijaan ja asettamalla keilat kolmion muotoon. Tämä ”uusi” amerikkalainen keilaustyyli on myöhemmin valloittanut maailman ja sitä pelataan nykyään kaikkialla, mutta oli siis ilmeisesti käytössä ainakin jossain vaiheessa myös Englannissa.

Järjestöjen myötä yhtenäiset säännöt ja pisteiden lasku

Vuonna 1895 New Yorkissa perustettiin ensimmäinen kansallinen keilailun lajijärjestö ABC, joka laati pelille yhtenäiset säännöt. Tuolloin otettiin käyttöön nykyäänkin tunnettu pistelaskujärjestelmä. Suurimman suosionsa keilailu saavutti Yhdysvalloissa 1960-70-luvuilla, jolloin keilahalleja löytyi jokaisesta pikkukaupungista ja nuoriso kokoontui säännöllisesti viettämään niihin iltojaan. Keilailu oli myös erottamaton osa tuon ajan amerikkalaisia elokuvia.

Euroopassa amerikkalaistyylinen keilailu yleistyi ensin Ruotsissa. Vuonna 1923 Tukholman keilailuliitto järjesti turnauksen, jota on myöhemmin kutsuttu keilailun ensimmäiseksi maailmanmestaruuskilpailuksi. Myös kansainvälinen lajiliitto IBA perustettiin Tukholmassa vuonna 1926. Toisen maailmansodan jälkeen harrastuksen suosio kasvoi Euroopan lisäksi Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.