Keihäänheitto - Suomen kuninkuuslaji

Keihäänheitto – Suomen kuninkuuslaji

Keihäänheitto on Suomessa todella tunnettu urheilulaji. Keihäänheittokisat, varsinkin arvokisat, keräävät suomalaiset television ääreen suurin joukoin. Suomessa on keihästä heitetty jo vuosikaudet. Samoin suomalaiset ovat takoneet maailmanennätyksiä suuret määrät vuosien varrella. Maailmanennätyksiä ovat heittäneet niin suomalaiset miehet kuin naisetkin. Molemmissa sarjoissa on Suomessa vahva osaaminen ja se näkyy hyvin tuloksissa.

Keihäänheitossa kilpaillaan niin paikallisella tasolla, kansallisella tasolla kuin kansainväliselläkin tasolla. Suomessa keihäänheittoon monet pääsevät tutustumaan jo yläkoulussa, joissain kouluissa jo alakouluikäiset pääsevät lajin makuun mukaan. Suomessa järjestetään keihäänheiton erilaisia leirejä ja koulutuksia lajiharrastajille. Leirien tavoitteena on löytää suomalaiset huiput, jotta lajin suosio ja kehitys saadaan pysymään kovalla tasolla. Leirejä järjestävät niin Suomen yleisurheiluliitto kuin lajin taitajat yhteistyössä erilaisten urheiluorganisaatioiden kanssa. Aktiivisella toiminnalla saadaan varmasti pidettyä keihäänheitto Suomen yhtenä kuninkuuslajina, niin naisten kuin miestenkin kisoissa.

Keihäänheitto on vanha urheilulaji

Keihäänheiton historia ulottuu todella pitkälle. Keihästä on heitetty perimätiedon mukaan jo antiikin aikoihin, antiikin olympialaisissa. Antiikin aikaan keihäänheitto oli osana viisiottelua, eli se ei ollut vielä itsenäinen kilpalajinsa. Näiltä ajoilta ei ole tiedossa mitään varsinaisia mittaustuloksia, eli emme voi verrata tuloksia nykyajan tuloksiin. Keihäs tuohon aikaan oli myös todella erilainen tähän päivään verrattuna.

Keihästä on alettu aktiivisesti heittää Euroopassa 1800-luvulla. Tähän aikaan keihäänheitossa kisattiin sekä pituudenheitossa kuin tarkkuusheitossakin. Keihäänheitto on otettu osaksi olympialaisia vuonna 1906 ja siitä lähtien lajissa on kisattu kansainvälisellä tasolla järjestelmällisesti. Keihäsmallit ovat ajansaatossa muuttuneet jonkin verran. Keihäs on voinut olla materiaaliltaan ajansaatossa joko metallista, lasikuidusta tai hiilikuidusta tehty. Tänä päivänä keihäät ovat melkein järjestelmällisesti hiilikuidusta. Keihään kärjen materiaali ja tyyli on myös ajanjuoksussa muuttunut ja muuttanut muotoaan. Lajikehitystä tapahtuu tottakai koko ajan ja välineitä koitetaan parantaa, jotta heittopituutta saadaan lisää.

Suuret suomalaiset keihäänheittäjät

Suomessa on ja on ollut iät ja ajat paljon mahtavia keihäänheitontaitajia. Keihäänheittäjät ovat saaneet aikaan monia maailmanennätyksiä ja muita upeita arvokisasuorituksia. Tutustutaan seuraavaksi muutamiin tunnettuihin ja mahtaviin suomalaisiin keihäänheiton kärkinimiin.

Suuret suomalaiset keihäänheittäjät
Suuret suomalaiset keihäänheittäjät

Suomalaisten miesten osalta upeat suoritukset kansainvälisellä tasolla alkoivat jo 1900-luvun alussa. Nimittäin Jonni Myyrä takoi useampia maailmanennätyksiä lajissa. Ensimmäisen kerran Jonni Myyrä heitti maailmanennätyksen vuonna 1914, pituutta heitolla oli tuolloin 63,29 metriä. Myyrä heitti tämän jälkeenkin vielä kolme maailmaennätystä. Hän oli todellinen kansallinen tähti lajissa. Hänen jälkeensä Matti Järvinen heitti monen monta maailmanennätystä. Matti Järvinen on heittänyt eniten maailmanennätyksiä suomalaisena tässä lajissa. Järvinen voitti myös keihäänheitossa olympiakultaa vuonna 1932. Järvinen toimi lajin parissa useita vuosia, myös aktiiviuransa jälkeen. Jorma Kinnunen oli suomalaisista ensimmäinen, joka kiskaisi yli 90 metrin heiton. Kinnusen nimiin kirjattiin myös yksi maailmanennätys, tämä on vuodelta 1963. Nämä kaikki edellä mainitut ennätykset on heitetty niin sanotulla vanhalla keihäsmallilla.

Nykyisellä keihäsmallilla suomalaiset ovat myös menestyneet todella hyvin. Seppo Rädyn nimiin on kirjattu maailmanennätys pari kertaa. Seppo Räty oli pitkään aktiiviurheilija tässä lajissa. Hän on jatkanut uransa jälkeen myös lajin parissa. Tänä päivänä Suomesta löytyy myös nimekkäitä heittäjiä, kuten Tero Pitkämäki, Antti Ruuskanen ja jo uransa päättänyt Aki Parviainen.

Naisten puolella suomalaiset ovat myös pärjänneet todella mallikkaasti. Suomalaisista naisista ensimmäisen maailmanennätyksen teki Tiina Lillak. Lillak heitti tuloksen 72,40 vuonna 1982. Tiina Lillak on parantanut kerran sen jälkeen vielä maailmanennätystä. Lillak on suomalaisista naisista ainoa, joka on heittänyt maailmanennätyksen tähän mennessä. Lajissa on ollut monia pitkän linjan vahvoja urheilijoita, kuten Mikaela Ingberg ja Heli Rantanen. Nämä naiset ovat takoneet kovia tuloksia ja saalistaneet monia mitaleja vuosien varrella.