Golfia pelattiin Skotlannin nummilla ja jäisillä kanavilla jo yli 700 vuotta sitten

Golfia pelataan ympäri maailmaa ja monet suomalaisetkin suunnittelevat lomansa sen mukaan, missä pääsee parhaiten pelaamaan. Niillekin, jotka golfia eivät itse harrasta, ovat varmasti tuttuja kauniit, kimmeltävän vihreän ruohon peittämät golf-kentät. Maasto golf kentällä on pääosin lyhyttä ruohoa sekä vuorotellen loivia kumpareita ja tasaista maata. Reiän läheisyydessä on tiellä kuitenkin korkeampaa ruohoa ja erilaisia esteitä, kuten hiekkabunkkereita ja lampia.

Erilaisia versioita golfista on pelattu jo vuosisatojen ajan

Golfia on säilynyt suosittuna pelinä jopa vuosisatojen ajan. Aivan ensimmäinen havainnot golfin tyyppisestä pelistä ovat Hollannista vuodelta 1297. Tuolloin kaupungissa nimeltä Loenen aan de Vecht pelattiin tutulta vaikuttavaa peliä, jossa oli tarkoituksena saada nahkapallo kepin avulla löytyä monen sadan metrin matka tiettyyn kohteeseen. Voittaja oli se, joka onnistui tässä mahdollisimman vähillä lyönneillä.

Yleensä kuitenkin ajatellaan, että laji kehitettiin 1300-luvulla Skotlannin nummimaisemissa, sillä sinne rakennettiin ensimmäinen pysyvä golf-kenttä ja perustettiin ensimmäinen golf-klubi. Vaikka Skotlannissakin olivat aluksi käytössä olivat nykyistä paljon vapaammat säännöt, niitä tiukennettiin golf-klubin myötä ja viralliset säännöt kirjattiin myös paperille.

Golf oli aluksi yksinkertaista lammaspaimenien huvittelua

Golfin ensimmäisissä versioissa skotlantilaiset lähinnä pakkasivat mukaansa mailat ja pallot ja suuntasivat ruohopeitteisille nummille. Erityisen suosittua peli oli Edinburghin pohjoispuolella, St. Andrewsin kylän ympäristössä, jossa riitti kilometrikaupalle nummimaata jossa pelata. Nummien pinnanmuotoja muokkasivat osaltaan alueella laiduntavat lampaat, joten maisemasta löytyi myös haasteellisia ja yllättäviä kuoppia. Lempipaikoistaan lampaat söivät ruohon kokonaan pois, jättäen pelaajille tasaisemman pelipinnan. Nukkumista varten lampaat puolestaan kuopivat sopivan kuopan suojaisaan paikkaan ja nämä toimivat tuohon aikaan bunkkereina, jotka ovat tuttuja nykypäivänkin golfista. Pelissä on paljon samoja periaatteita kuin nykygolfissakin. Tavoitteena oli saada pallo kentällä olevaan reikään käyttämällä mahdollisimman vähän lyöntejä.

Talviaikaan skotlantilaiset suuntasivat puolestaan mailojensa kanssa pelaamaan jäätyneille kanaville, mutta tuolloin käytössä oli huomattavasti pienempi pallo. Tämä peli oli opittu hollantilaisilta kauppakumppaneilta. Hollantilaiset kutsuivat peliä nimellä kolve eli maila, mutta skotlantilaisten ääntämänä nimi muutti muotonsa pian goffiksi. 1500-luvulla otettiin yleisesti käyttöön golf-nimitys tästä pelistä puhuttaessa.

Skotlantilaisten golf-innostus ei ollut kuitenkin maan päättäjien mieleen, sillä nummilla ja kanavilla vietetty aikaa oli suoraan pois sodankäynnissä tarvittavien taitojen harjoittelemisesta. Lopulta 1400-luvulla golf päädyttiin kieltämään Skotlannissa kokonaan ja miesten käskettiin suunnata energiansa jousiammuntaan sen sijaan. Kielto oli voimassa noin sata vuotta ja poistettiin seuraavan vuosisadan alussa.

Golf-klubi toi peliin sääntöjä ja järjestystä

1700-luvulla St. Andrewsiin perustettiin golf-kerho, joka alkoi ottaa järjestelmällisen kantaa mm. pelissä käytettävien reikien määrään. Alueen golf-kentällä oli tuossa vaiheessa käytössä 11 reikään, jotka yleensä pelattiin molempiin suuntiin. Golf-kerho päätti kuitenkin, että sopivampi reikien määrä on 18 ja rata pelataan vain yhteen suuntaan. Tämä sääntö jäi elämään meidän päiviimme asti, samoin kuin monet muutkin golfiin liittyvät tuon ajan säännöt.

Ennen 1930-lukua golfissa käytettävää palloa ei ollut sen tarkemmin määritelty ja pallon koko ja materiaali vaihteli huomattavasti eri maissa. Lopulta Yhdysvaltain Golfliitto lisäsi kansainvälisiin sääntöihin golfpallon koolle ja painolle rajoitukset. Tämän jälkeen lajissa alettiin muutenkin kiinnittää enemmän huomiota pallon ja myös mailojen kehittämiseen. Harrastajat huomasivat, että erilaiset mailat sopivat paremmin erilaisille pinnoille ja nykyäänkin golfissa käytössä olevat perusmailat alkoivat kehittyä ja nykyään jokaiselle lyönnille löytyykin oma mailansa. Uudet pallot kestivät aiempaa kovempia lyöntejä, joten mailoissakin yleistyvät jäykemmät varret ja materiaaleista yleistyi rauta.