Golf ja sen alalajit sopivat kenelle vain lajista kiinnostuneelle

Nykymuotoista golfia on pitkään pidetty jonkinlaisena eliittilajina, luultavasti osin siksi, että se on useiden poliitikkojen, yritysjohtajien ja julkkisten suosiossa. Golf-kentällä kulkiessa on solmittu varmasti lukemattomia business-diilejä. Todellisuudessa golfin harrastaminen ei kuitenkaan ole sen kalliimpaa kuin muidenkaan lajien. Aloittaja ei tarvitse huippumailoja ja kursseja järjestetään jatkuvasti järkevään hintaan. Golf-kentälle pääsy vaatii green cardin, mutta tämänkään suorittaminen ei ole erityisen kallista. Kenttien käyttömaksut vaihtelevat, mutta erityisesti suuremmilla kaupunkikentillä jäsenyyskään ei kaada taloutta. Tarkempia tietoja kursseista ja mukaan pääsemisestä kannattaa kysellä oman kaupungin golf-seurasta.

Jalkapallogolfiin ei tarvita muuta kuin pallo

Jalkapallogolfiin ei tarvita muuta kuin pallo

Golfista suosion myötä tarjolle on tullut myös erilaisia hauskoja golfin alalajeja, joita voi harrastaa hyvinkin edullisesti ja mukaan pääsee myös ilman kokemusta. Euroopassa lajista järjestetään myös kilpailuja, eli kunnianhimon riittäessä lajista voi tehdä itselleen vaativammankin harrastuksen.

Jalkapallogolf-ratoja löytyy ainakin Inkoosta ja Pirkanmaalta. Viime vuonna Pirkanmaalla avattiin uusi jalkapallogolf-rata, jossa lajia pääsee kokeilemaan porukalla. Rata on rakennettu kierrätysmateriaaleista ja se on avoin kaikille harrastajille. Radalle ei ole pääsymaksua. Radan rakennusmateriaaleina on käytetty mm. vanhoja traktorien renkaita, leikkimökkiä, kaivonrenkaita ja kaapeleiden sähkökeloja. Rata on rakennettu jalkapallokentälle.

Jalkapallogolfissa pätevät samat periaatteet kuin perinteisessäkin golfissa: pallo tulee saada reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä, eli tässä tapauksessa potkuilla. Kentällä on yhdeksän erilaista väylää ja jokaiselle väylälle on asetettu oma tavoitepotkumäärä, samalla tavoin kuin perinteisessä golfissa on par. Palloa kuljetetaan radalla ruohon lisäksi esimerkiksi kivikossa ja aitojen yli. Pirkanmaan radalla pallo pitää saada potkaistua leikkimökin läpi. Pelaajalta vaaditaan tarkkuutta ja hyvää potkutekniikkaa.

Frisbeegolf vaatii heittäjältä tarkkuutta

Frisbeegolf vaatii heittäjältä tarkkuutta

Frisbeegolf on puolestaan toinen vaihtoehto perinteiselle golfille ja monella tapaa rento ja leppoisa laji. Myös tässä lajissa on sama periaate kuin golfissa, eli rata yritetään päästä läpi mahdollisimman vähillä heitoilla. Radalla heitetään kiekkoa, joka on hieman erilainen kuin tavallinen frisbee. Kiekkoja on vielä useampi keskenään erilainen ja niillä on jokaisella oma roolinsa. Teräväreunainen driver sopii pitkiin heittoihin, mid-range on oikea valinta lähestymisiin ja putterin avulla hoidetaan heitot golfin reikiä korvaaviin koreihin. Lajia voi toki kokeilla vain yhdelläkin kiekolla ja vaihtoehtoisesti ihan tavallisista supermarketeista voi ostaa edullisia kolmen kiekon settejä, jotka ovat oikein riittäviä kesäloman hauskanpitoon. Ammattimaisia drivereita ei suositella aloittelijoiden käyttöön, sillä ne ovat melko vaikeasti hallittavia. Osaavissa käsissä ne voivat kuitenkin lentää yli 150 metriä.

Frisbeegolfissa tarkoituksena on yksinkertaisesti saada siis kiekko mahdollisimman pienellä heittomäärällä aloituspisteestä maalikoriin. Kun avausheitot on heitetty, on vuoro sillä pelaajalla, jonka kiekko on kauimpana korista. Seuraava heitto heitetään aina siitä kohdasta, johon kiekko edellisellä kerralla jäi.

 

Mukava ja ilmainen kesälaji

Frisbeegolfia pelataankin erityisesti kesäaikaan puistossa ja se on mukavaa tekemistä kaveriporukan kanssa. Suomesta löytyy myös virallisempia frisbeegolf-ratoja ja yhteensä harrastuspaikkoja on maassamme satoja. Lajiin pääsee nopeasti sisälle ja harjoituksen myötä kiekko alkaa lentää yhä useammin haluttuun suuntaan. Laji on siitä kiitollinen opeteltava, että se tarjoaa jo alussa mukavia onnistumisen kokemuksia, mutta antaa toisaalta mahdollisuuden kehittää jatkuvasti taitojaan.