Darts

Moni meistä on heittänyt tikkaa kaveripiirin kesken kesämökillä tai baarissa. Darts on kuitenkin vielä laajemmalti pelattu urheilulaji, josta kilpaillaan MM-tasolla. Lajilla on omat järjestönsä ja liittonsa. Darts on harrastuksena erittäin helppo, sillä taulu ja tikat on helposti hankittavissa. Treenaaminenkin käy kätevästi kotona. Tämä on huomattava etu verrattuna moneen muuhun urheilulajiin, jota täytyy käydä harrastamassa muualla kuin kotona.

Harjoittelu

Darts on laji, jonka harjoittelua tulee toistaa ja toistaa. Osumistarkkuus perustuu harjoitusten toistoon. Toisto on erittäin tärkeää, jotta käden lihakset tottuisivat tiettyyn heittotapaan. Näin oikeaan kohtaan osuminen helpottuu ja käden lihakset muistavat hyvään heittoon tarvittavan liikkeen. Harjoituksia kannattaa myös tehdä usein, jotta osumistarkkuus paranisi nopeammin. Jos treenaat heittoja liian harvoin, on kehitys hitaampaa.Dartsiin tarvittavan osumatarkkuuden kanssa ei siis synnytä, vaan parhaaksi heittäjäksi voi tulla vain harjoittelemalla tiiviisti ja toistuvasti. Ei siis kannata harventaa treenejä pariin-kolmeen kertaan viikossa, vaan voit esimerkiksi treenata parikymmentä minuuttia päivittäin. Tämä ei vie suurta siivua päivästäsi ja taitosi paranevat.

Yksi, mikä helpottaa oman kehityksen seuraamista, on tulosten ylöskirjoittaminen. Voit kirjoittaa pelien tuloksia joko paperille tai vaikkapa tietokoneelle. Näin näet koko ajan, kuinka edistymisesi sujuu. Kehitys muuttuu konkreettiseksi. Kirjanpidon avulla voit nähdä, oletko valmis kilpailemaan vai kannattaako harjoituksia jatkaa vielä lisää.

Harjoitukset

Harjoituksissa on tärkeää keskittyä yhtä paljon kaikkiin numeroihin. On nimittäin tärkeää osua siihen, mihin haluaa. Dartsia harrastavalle on olemassa paljon erilaisia harjoituksia, joita voi harjoitella oman tason ja osaamisen mukaan.

Jos sinun tarvitsee harjoitella numeroita, voit kokeilla harjoitusta, jossa taulun numerot kierretään 1-20 ja keskusta. Harjoituksen tarkoituksena on osua oikeisiin paikkoihin, jonka jälkeen peli jatkuu uuden kierroksen myötä. Toisessa harjoituksessa määrätään etukäteen, mihin numeroihin tulisi osua. Mukana voi olla myös tuplia ja triploja. Lisää harjoituksia on annettu Harrastuksena Darts -sivustolla. Muistathan, että harjoituksia voi mukauttaa omien taitojen mukaisesti ja sivusto ottaa myös vastaan vinkkejä uusista harjoituspeleistä, joita sivustolla ei vielä ole.

Kilpailut

Myös kilpailemiseen tarvitaan harjoittelua. On nimittäin asia, joka valkenee monelle hyvin yksin harjoitelleelle pelaajalle – nimittäin paine yleisön edessä. Tämä voi huonontaa tuloksia huomattavasti ja harjoittelukokemus karisee. Ei silti kannata lannistua, sillä tähän on apu: tikkaklubien järjestämät viikottaiset kilpailut. Ne ovat täydellinen tapa totutella muiden ihmisten edessä heittämiseen.Dartsista kilpaillaan maailmanmestaruustasolla. Siitä pidetään kahdet eri kisat, PDC:n ja BDO:n järjestämät. BDO on British Darts Organisationin järjestämä kilpailu. PDC taas on Professional Darts Corporationin järjestämä. BDO:n kilpailuja on järjestetty liiton kautta jo vuodesta 1978 lähtien. Vuoden 2019 BDO:n kisoissa pääpalkinto on 300 000 puntaa.PDC:n kisoissa palkinnot ovat suurempia. Vuoden 2018 pääpalkinto oli huikeat 1,8 miljoonaa puntaa. Potin ennustettiin nousevan tänä vuonna jopa 2,5 miljoonaan puntaan. Kilpailu on noteerattu myös useilla vedonlyöntisivustoilla ja siitä voi käydä laittamassa omat panoksensa. Darts-vedonlyönti on erittäin suosittua varsinkin Iso-Britanniassa, mutta myös suomalaisilla on mahdollisuus ottaa osaa vedonlyöntiin. Laji onkin yksi myös suomalaisten suosimista vedonlyöntilajeista.

Kilpailut

Tämän vuoden PDC:n järjestämät MM-kisat pidettiin Lontoon Alexandra Palacessa 13.12.2018 ja 1.1.2019 välisenä aikana. Tuolloin mestaruuden voitti hollantilainen Michael van Gerwen. Van Gerwen on voittanut maailmanmestaruuden aiemminkin, vuosina 2014 ja 2017. Tämän vuoden kilpailuun pääsi mukaan 96 pelaajaa ja kilpailu oli 26. laatuaan.