Biljardin alalaji snooker on mahtava taktiikkapeli

Biljardi on tuttu peli, jota voi pelata lähes jokaisessa kuppilassa, mutta pelinä se voi olla myös paljon enemmän. Vakavammin pelattava biljardi ja sen alalajit snooker, kaisa ja pool ovat nousseet suosituiksi harrastuksiksi erityisesti nuorten kaupunkilaisten keskuudessa. Biljardiliitto järjestää omalta osaltaan paljon valmennuksia, joiden kautta uudetkin pelaajat pääsevät lajiin helposti mukaan. Kaikissa biljardilajeissa avainsana on pitkäjänteisyys, sillä lajin opettelu vaatii hieman kärsivällisyyttä. Toisaalta on antoisaa huomata, kuinka pallot alkavat vihdoin totella.

Snooker on biljardin herrasmiesversio

Olen monesti miettinyt, mikä itseäni kiehtoo eri biljardilajeissa jopa siinä määrin, että voin helposti seurata pelejä televisiosta vaikka kymmenen tuntia putkeen. Jotenkin erilaiset strategiapelit ovat aina kiehtoneet minua ja olen pelannut itse paljon taktikointia vaativia pelejä, kuten shakkia ja korttipeleistä venttiä. Snooker oli kuitenkin minulle tuntemattomampi laji vielä nuorena aikuisenakin, kunnes kaverini houkuttelemana lähdin opettelemaan perusteita paikalliselle biljardiklubille, jossa oli myös snooker-pöytä. Alussa kyse oli viihteestä ja oluesta, mutta vähitellen aloin suhtautua peliin jo vakavammin ja myös kunnianhimo alkoi kasvaa. Aloin opetella tosissani eri tekniikoita ja samalla aloin seurata snookeria. Pian tajusin, että snooker on nimenomaan minulle se mielenkiintoisin versio biljardilajeista, eikä innostus ole laimennut vielä vuosienkaan harrastamisen jälkeen.

Snooker on biljardin herrasmiesversio

Suomessa hieman tuntemattomampi peli biljardin sukulainen snooker, jota pelataan runsaasti erityisesti Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa. Suomalaisille snooker on tullut tutuksi lähinnä Eurosportin aloittamien televisioitujen snooker-otteluiden myötä ja sieltä huomasin itsekin ensimmäisen kerran tämän lajin.

Snooker on biljardin herrasmiesversio

Snookerin kerrotaan saaneen alkunsa 1800-luvun lopulla, kun siirtomaassaan Intiassa aikaansa viettäneet brittisotilaat alkoivat yhdistää biljardiin muita pelimuotoja. 1900-luvulla snooker kasvatti suosiota Englannissa. Väritelevisio takasi lopulta sen, että snooker nousi englantilaisten keskuudessa toiseksi suosituimmaksi tv-lajiksi, heti jalkapallon jälkeen. Melkoinen suoritus maassa, jossa intoillaan aktiivisesti monesta muustakin kummallisesta urheilulajista.

Suomeen snooker teki matkaa kauemmin ja tänne saatiin ensimmäinen snooker-pöytä vasta vuonna 1986. Heti seuraavana vuonna laji kuitenkin herätti jo valtavan buumin.

Tavoitteena kerätä mahdollisimman paljon pisteitä onnistuneilla lyöntisarjoilla

Snookerissa kerätään pussitusten avulla pisteitä, joita saa eri palloista eri määrän. Aluksi pitää pussittaa punainen pallo, josta saa yhden pisteen. Tämän jälkeen pelaaja saa valita yhden väripallon, joista keltaisesta saa kaksi pistettä, vihreästä kolme, ruskeasta neljä, sinisestä viisi, pinkistä kuusi ja mustasta seitsemän. Pelaajat pussittavat vuorotellen punaisia palloja ja väripalloja. Kun kaikki punaiset pallot on pussitettu, aiemmin pussitetut väripallot nostetaan takaisin pöydälle ja asetetaan omille paikoilleen. Tämän jälkeen pelaajien tehtävänä on pussittaa väripallot arvojärjestyksessä pienimmästä suurimpaan.

Lyöntivuoro kestää niin kauan, kunnes pussitus epäonnistuu tai pelaaja tekee virheen. Virhetilanteessa vastapelaaja saa hyvitykseksi vähintään neljä pistettä tai vaihtoehtoisesti sen pallon arvoisesti pisteitä, johon virhetilanne liittyi. Pelin voittaa se pelaaja, joka onnistuu keräämään pelin aikana eniten pisteitä. Yhdellä lyöntivuorolla on mahdollista kerätä korkeintaan 147 pistettä.

Snooker on todellinen taktiikkapeli, johon kuuluu olennaisena osana ansojen virittäminen vastustajalle. Tästä tulee myös pelin nimi, sillä taktisena liikkeenä pelaajat yrittävät saada lyöntipallon ”snookeriin” eli sellaiseen asemaan, josta ei ole mahdollista osua yhteenkään sallittuun kohdepalloon muutoin kuin vallin kautta. Vastustajan pistetili karttuu, jos toinen pelaaja lyö kohteesta ohi.

Snooker on täydellinen laji telkkarista katsottavaksi – kokeile jos et usko!

Monesti lajia tuntemattomat ihmettelevät, miten telkkarista jaksaa tuijottaa monta tuntia peliä, jossa ”ei tapahdu mitään”. Mutta lajihan on kuin luotu televisiosta katsottavaksi! Parasta on se, että kuvaruudulla näkyy kerralla koko pöytä, joten myös katsojana pystyy seuraamaan koko ajan pelin kaikkia käänteitä. Jos miettii muita suosittuja penkkiurheilulajeja kuten hiihtoa tai golfia, joutuu katsoja niissä monesti ihmettelemään, miltä kokonaistilanne näyttää. Snookeria kuvataan niin läheltä, että jopa televisioruudun kautta aistii tunnelman ja jännittyneisyyden. Tämä tempaa myös katsojan mukaansa. On myös hauska seurata tarkasti pelaajien ilmeitä ja miettiä, mihin ratkaisuun he seuraavaksi päätyvät.

Snooker on täydellinen laji telkkarista katsottavaksi - kokeile jos et usko!

Snooker on myös siitä jännä laji, että sitä on oikeastaan kivempi seurata tv:n kautta kuin paikan päällä. Toki livenä peliä katsoessa pääsee kokemaan jännitysnäytelmän samassa tilassa pelaajien kanssa, mutta katsojien täytyy olla pelin ajan todella hiljaa ja toisaalta istua hieman epämukavasti itseään tarkkaillen. Telkkarista peliä voi seurata kaverin kanssa ja samalla jutella pelistä. Pelille on ominaista melko rento rytmi, joten aikaa jää myös juttelulle, liittyyhän pelin katsomiseen olennaisesti se, että koko ajan mietitään mitä itse kyseisessä tilanteessa tekisi ja keskustellaan pelaajien ratkaisuista. Toisaalta snooker voi olla hetkittäin erittäin jännittävää, sillä ottelu voi yllättäen kääntyä aivan eri suuntaan jo yhdenkin yllättävän onnistuneen tai epäonnistuneen lyönnin seurauksena.

Snookerin kausi huipentuu maailmanmestaruusturnaukseen

Snookerin ammattilaiskausi alkaa aina syksyllä ja kestää seuraavan vuoden kevääseen. Ammattilaisena snookerissa pelaavat pelaajat, jotka säännöllisesti lyövät yli 100 pisteen lyöntisarjoja. Melko usein joku ammattilaisista yltää myös maksimipistemäärän antavaan lyöntisarjaan ja se on jo todella upeaa katseltavaa.

Kausi päättyy komeasti maailmanmestaruusturnaukseen, jolloin ainakin olen liimattuna television eteen. Maailmanmestaruudesta pääsevät automaattisesti pelaamaan maailmanlistan 16 parasta pelaajaa, mutta loput halukkaat joutuvat pelaamaan karsintaturnauksia. Myös karsintaturnausten taso on tietenkin todella kova ja pelit kihelmöivän jännittäviä.

Snookerin kausi huipentuu maailmanmestaruusturnaukseen

Snookerissa kilpailemisen raskaus voi tulla kokemattomammalle yllätyksenä. Pisimmillään kilpailut voivat kestää jopa viikon ja yksittäiset kilpailupäivät aamusta iltamyöhään. Tässä kohtaa on viimeistään unohdettava baaribiljardista tutut elementit, sillä peleissä täytyy olla täysin keskittynyt ja skarppi. Näin vaativat kilpailurupeamat vaativat pelaajalta myös hyvää fyysistä kuntoa, sillä etenkin selkä- ja vatsalihakset vaikuttavat myös lyönteihin. Lisäksi kropan täytyy selvitä koko päivän seisomisesta.