Biljardi

Biljardi on pallopeli, jota käydään veralla päällystetyllä pöydällä. Pöytä on suorakaiteen muotoinen ja sen kulmissa ja pitkän sivun puoliväleissä on pussit. Pöytää ympyröi kumipehmusteet ja noin puolivälin korkeudella verkavallit. Pöydässä on siis yhteensä kuusi pussia, joihin on pelin aikana tarkoitus saada lyötyä pallot. Palloja lyödään pusseihin pitkän kepin avulla valkoisen pallon kautta. Palloja on aina yhteensä 16 eli 7 ja 7 molemmille osapuolille. 7 palloista on kaksivärisiä ja taas 7 yksivärisiä. Näin molemmat pelaajat tietävät omat pallonsa. Peli on siis kaksin peli, jota pelataan niin sanotulla biljardipöydällä. Yksi palloista taas on valkoinen lyöntipallo, jota käytetään jokaisessa lyönnissä. Värilliset pallot pyritään saamaan pusseihin lyömällä ne valkoisen pallon kautta. Toinen erilainen pallo taas on musta pallo, joka lopettaa pelin. Tällöin peli loppuu välittömästi, kun musta pallo on saatu pussiin. Kun toinen tai molemmat pelaajista on saanut pelattua kaikki värilliset pallonsa pusseihin, on heidän viimeisteltävä peli laittamalla musta pallo pussiin.

Biljardin säännöt

Aloittaja valitaan aina kolikkoa heittämällä tai teikkaamalla. Usein pelin myös aloittaa edellisen pelin voittaja, joka usein saa vastakseen uuden vastustajan. Peli aloitetaan laittamalla kaikki pallot pöydän toiseen päähän kolmion muotoiseen järjestelyyn, musta pallo keskelle ja värilliset pallot sekaisin. Kolmion asettaa tuomari tai tuomarin puuttuessa pelaaja, joka ei aloita peliä. Tällöin kulloinkin ei lyöntivuorossa olevan pelaajan katsotaan olevan tuomari, eli tarkistavan, että vastustaja lyö oikeaoppisesti. Lyönti taas tapahtuu lyömällä palloa biljardimailalla eli kepillä, joka asetetaan sormien väliin ohjaamaan lyönti oikeaan suuntaan. Pelin aloittajan tehtävä on siis rikkoa tämä neliä lyömällä valkoinen pallo siihen mahdollisimman voimakkaasti. Valkoinen pallo asetetaan pöydän toiseen päähän, josta se lyödään rikkomaan neliö biljardimailalla. Värit valitaan taas sen mukaan, että kumpi väri menee ensimmäiseksi pussiin. Esimerkiksi jos toinen pelaajista lyö yksivärisen pallon ensimmäisenä pelin pallona pussiin, tulee hänen värikseen yksiväriset ja toisen pelaajan väriksi kaksiväriset. Molempien pelaajien on siis tarkoitus saada omat värinsä mahdollisimman nopeasti pussitettua.

Biljardin säännöt

Peli kulkee niin, että molemmat pelaajat pelaavat vuorotellen yrittäen saada palloja pusseihin. Jos pelaaja saa oman pallonsa pussiin, saa se jatkaa peliä niin kauan kunnes lopettaa omien pallojen pussittamisen. Jos pelaaja taas ei saa yhtäkään palloa pussiin, siirtyy vuoro toiselle pelaajalle. Pelaaja lyö pallot aina valkoisen pallon kautta ja lyönti aloitetaan kohdasta, mihin valkoinen pallo jää edellisen pelaajan kohdalla. Jos toinen pelaajista kuitenkin pussittaa valkoisen pallon, saa toinen pelaaja asettaa valkoisen pallon pöydälle, mihin kohtaan vaan. Jos valkoinen pallo taas jää kiinni reunaan, saa pelaaja siirtää sitä yhden mailan leveyden verran pois reunasta.Peli taas päättyy siihen kun musta pallo on pelattu pois pöydältä. Tarkoituksena on pelata musta pallo viimeisenä. Eli se pelaaja, joka saa ensimmäisenä pelattua omat pallonsa pussiin. Tällöin hän aloittaa mustan pallon pussittamisen. Mustan pallon kohdalla pelaajan on sanottava etukäteen, että mihin pussiin hän mustan pallon aikaa lyödä. Jos pelaaja lyö mustan pallon sanomaansa pussiin, voittaa hän koko pelin. Jos taas pelaaja lyö pallon toiseen pussiin, jota hän ei maininnut, pelaaja häviää pelin. Mustaa palloa ruvetaan lyömään heti kun on saanut pussitettua kaikki omat värilliset pallonsa. Kuitenkin, jos toinen pelaajista lyö vahingossa mustan pallon pussiin kesken pelin, häviää mustan pallon lyöjä koko pelin ja peli aloitetaan alusta. Biljardissa on tärkeää pelata reilua peliä, tarkoittaen, että lyöntivuorossa olevaa pelaajaa ei saa häiritä millään tavalla.